Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

ΣΥΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ


Αθήνα, 17 Ιουλίου 2017

ΣΥΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗ

Την Παρασκευή 14/07/2017 έγινε η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στην ΟΜΕ–ΟΤΕ και τη Διοίκηση του ΟΤΕ. Η διοίκηση κατέθεσε το δικό της πλαίσιο και απέδειξε ακόμη μια φορά ότι η ευημερία των αριθμών που παρουσιάζει αφορά μόνο τους μετόχους και το ανώτατο μάνατζμεντ, και ότι οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής για τη διοίκηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά αναλώσιμα νούμερα. Ευτυχώς ούτε οι καιροί, ούτε τα δικά τους στοιχεία, μπορούν να πείσουν κανέναν ότι δικαιολογούνται αυτές οι απαιτήσεις, και αυτό γιατί σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις, τα σταθερά ετήσια έσοδα του Ομίλου είναι 3,9 δισεκατομμύρια μετά από 9 χρόνια συρρίκνωσης.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος κος Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε ότι με ένα ισχυρό Δ’ τρίμηνο ( 2016) επετεύχθη για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση.
Τα έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας αυξήθηκαν περισσότερο από 2%, χάρη στη συνεχιζόμενη σταθερή απόδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα του VDSL και της COSMOTE TV, ενώ το καθαρό χρέος μειώθηκε κατά 300 εκατομμύρια.
Ο Πρόεδρος κος Τσαμάζ, τονίζοντας την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές του Ομίλου πρότεινε στο Διοικητικό Συμβούλιο την αύξηση του μερίσματος για το 2016 σε 0,16 ανά μετοχή από 0,10 το 2015.
Αναφορικά με την αναβάθμιση μέρους του δικτύου VDSL σε VECTORY, που διπλασιάζει την ευρυζωνική ταχύτητα και αποτελεί την τεχνολογική αιχμή για τον κλάδο, ο ΟΤΕ προχωρά σε πολύ μεγάλες επενδύσεις.
Τα στοιχεία που παρατίθενται είναι τα επίσημα, αφού προέρχονται από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας.
Όμως είναι αυτή η μαγική εικόνα; Ή πίσω από την κερδοφορία κρύβεται η λανθάνουσα απλήρωτη υπερεργασία του προσωπικού; Ως τεκμήριο παραθέτουμε πίνακα συσχέτισης μισθολογικού κόστους και κερδοφορίας από το 2011 ως το 2015.
Συσχέτιση μισθολογικού κόστους 2011-15 στον ΟΤΕ



                                               2011      2015    Μεταβολή σε απόλυτο νούμερο   Ποσοστιαία μεταβολή
Εργαζόμενοι                         11.369    8.496                  -2.873                                           -25%
Μισθολο. κόστος σε εκ€         658        332                     -326                                            -50%
Μέσο μισθολ κόστος σε χιλ €   58          39                       -19                                            -32%
Έσοδα σε εκατομμύρια €     1.912     1.536                     -376                                            -20%
Κέρδη προ φόρων,
τόκων και αποθ (EBITDA)  560 εκ.  618 εκ                      58                                               10%
EBITDA / έσοδα                   29%       40%                      11%                                             37%
Μισθολογικό Κόσ/Έσ         34,4%    21,6%                 -12,8%                                           -37%
EBITDA
/Εργαζόμενοι σε Χιλ€          49,3       72,7                      23,5                                                48%
Υπεραξία εργαζομένου        85%      121%                    36%                                                42%


Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αποδεικνύεται ότι η κερδοφορία συνεχίζει να οφείλεται κυρίως στη μείωση μισθολογικού κόστους.
Την τελευταία πενταετία στον Όμιλο ΟΤΕ το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 50%, την ώρα που το προσωπικό μειώθηκε κατά 25% και έτσι για πρώτη φορά επετεύχθη η αύξηση των εσόδων στην σταθερή τηλεφωνία και βέβαια, η υπεραξία του κάθε εργαζόμενου ανέβηκε κατά 42%.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Διοίκηση του ΟΤΕ αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο συρρικνώνοντας τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Πόσο μακριά μπορεί να πάει μια επιχείρηση με κακοπληρωμένους και ταλαιπωρημένους, από απρόσωπα διοικητικά συστήματα εργαζόμενους;
Τελικά υπάρχει επιχειρηματικά ιστορικό προηγούμενο οποιασδήποτε επιχείρησης που να προόδευσε χωρίς την ενεργό συμμετοχή και την αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων, που αποτελούν σε μια περίοδο ρευστότητας και πολυπλοκότητας, τη μοναδική σταθερά σε ένα οικονομικό σύστημα που καταρρέει;
Επομένως η μεγάλη περιουσία του ΟΤΕ ήταν πάντοτε οι άνθρωποί του, οι συνάδελφοι που δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας σε όλους τους τομείς με μεγάλη επιτυχία σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και αυτοί πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθούν.
Για πόσο καιρό ακόμα θα αντέξουν αυτοί που παράγουν και μάχονται στην πρώτη γραμμή των πωλήσεων και της τεχνικής υποστήριξης, χωρίς ουσιαστική στήριξη από τη διοίκηση της εταιρίας με πόρους και μέσα;
Θα περίμενε κανείς το ελάχιστο από την πλευρά της διοίκησης, μια ουσιαστική αναγνώριση. Αντίθετα η προκλητική στάση της διοίκησης συνεχίζεται, βάζει ως θέματα για επίλυση τις προηγούμενες εκκρεμότητες των Συλλογικών Συμβάσεων και αποδεικνύει ότι δεν τιμά τις δεσμεύσεις της και την υπογραφή της. Όπως οι δεκάδες συνάδελφοι που εργάζονται υπό ενοικίαση από τρίτες εταιρείες στην πρώτη γραμμή, τόσο στο πεδίο, όσο και στα καταστήματα παραμένουν χωρίς να έχει λυθεί το ζήτημα παρόλη τη δέσμευση για ένταξη τους στον ΟΤΕ. Καθώς και νέα αιτήματα που μειώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Με αυτές τις συνθήκες το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου καλείται σε διαπραγμάτευση για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, αφού η προηγούμενη εκπνέει στις 31/12/2017.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο και στρατηγικό και συνίσταται στο εξής:
Πώς η ΟΜΕ-ΟΤΕ, μπορεί να κάνει ουσιαστική παρέμβαση ανατροπής και διάρθρωσης με ανθρωποκεντρικά και αναπτυξιακά χαρακτηριστικά; Υπάρχει η διάθεση για να αγωνιστούμε, υπάρχει η θέληση για ένα καλύτερο αύριο όλων μας ή θα περιοριστούμε μόνο σε αμετροέπειες διαγγελμάτων; Θα αποφασίσουμε να κάνουμε το βήμα για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να οργανώσουμε τις δράσεις των εργαζομένων με πράξεις; Η ευθύνη όλων μας δεν είναι άλλη από την ευθύνη και το καθήκον υπεράσπισης και προστασίας των συναδέλφων μας, με ανάδειξη του κυρίαρχου μηνύματος ΠΡΩΤΑ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ.
Οι προκλήσεις, όσο μεγάλες και δύσκολες παρουσιάζονται από κάποιους στην ΟΜΕ–ΟΤΕ, είναι εξίσου σημαντικές όσο στο παρελθόν. Σήμερα έχουμε τη γνώση από το χθες, την εμπειρία από όσα περάσαμε. Σήμερα χρειάζεται μόνο διάθεση για να αλλάξουμε την νοοτροπία μας και επιτέλους να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν.
Δε θα εργαζόμαστε για τα ΜΠΟΝΟΥΣ των στελεχών, δε θα εργαζόμαστε για το στόλο οχημάτων τους, ούτε για ένα κομμάτι ψωμί σε μια εταιρεία που όπως λένε μεγαλουργεί.
Η τύχη στα χέρια μας, η ζωή μας σε εμάς.
Γραμματεία Συναδελφικής Αλληλεγγύης