Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου 2016

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Αθήνα, Ιανουάριος 2016

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Συναδέλφισσες-οι

Βρισκόμαστε αυτή την περίοδο στην πιο καθοριστική καμπή για την τύχη των ασφαλιστικών  μας δικαιωμάτων  και συντάξεων , από τα οποία εξαρτάται η δική μας ζωή και των οικογενειών μας.
Με τις αλλεπάλληλες  διαδοχικές εξοντωτικές περικοπές των συντάξεων τα τελευταία έξι  χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ – ΝΔ , κινδυνεύουμε από την παρούσα ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ να μας αποτελειώσουν την στιγμή που μας έταξαν προεκλογικά επαναφορά της 13η σύνταξης και ένα σωρό άλλα ψέματα.
Με την πολιτική τους ωθούν τους ενεργούς εργαζόμενους με την νέα γενιά να γυρίσουν την πλάτη στο Δημόσιο Αναδιανεμητικό Ασφαλιστικό Σύστημα και την Αλληλεγγύη των γενεών και σπρώχνουν τους ασφαλισμένους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση. Τιμωρούνται –ενοχοποιούνται οι συνταξιούχοι που πλήρωναν υψηλές συνταξιοδοτικές εισφορές για μια αξιοπρεπή σύνταξη και τους φέρνουν αντιμέτωπους διχαστικά με τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Είναι βέβαιο ότι  η συνεχιζόμενη αδιέξοδη πολιτική τους θα φέρει την κατάρρευση του Δημόσιου  Ασφαλιστικού Συστήματος με οδυνηρές συνέπειες για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους. Η  «αριστερή» κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα σε σφαγιασμό των συντάξεων και σε συντάξεις ελεημοσύνης  , είναι ανίκανη να στηρίξει και να εγγυηθεί το ασφαλιστικό σύστημα κάτω από την μπότα των μνημονίων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί δραστικές περικοπές σε όλα τα κλιμάκια των συντάξεων. Με το τρίτο μνημόνιο (Ν4336/2015) ο ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις των δανειστών για την κρίση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος. Παραιτήθηκε από τις προεκλογικές του θέσεις ότι το σύστημα των συντάξεων στην Ελλάδα οδηγήθηκε σε κατάρρευση κυρίως από τα μνημόνια και τις αντικοινωνικές ,αντιαναπτυξιακές  και αντισυνταξιοδοτικές πολιτικές. Το προδιαγραμμένο «εκ προμελέτης» έγκλημα, για το οποίο ευθύνη έχουν, οι μνημονιακές  κυβερνήσεις και οι δανειστές , οδήγησαν σε μια  λεηλασία του συνολικού μόχθου ενός ολόκληρου λαού χωρίς  προηγούμενο στα παγκόσμια χρονικά.
Οι  απάνθρωπες μειώσεις των συντάξεων  και η αύξηση ορίων ηλικίας δεν κατόρθωσαν να υποστηρίξουν τα ταμεία  εν όψει των δεδομένων και των συνεπειών της ύφεσης. Αντίθετα η ανεργία και η μείωση μισθών στερεί την κοινωνική  ασφάλιση από πόρους (20δις), η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία  καθώς και οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (8,5 δις) και οι μη καταβολή  των οφειλών του κράτους από το 1993 στα ασφαλιστικά ταμεία ( 12 δις) συρρικνώνουν απελπιστικά την οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης.
Το νέο μοντέλο ( που επιβάλουν το κουαρτέτο, θεσμοί και η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ)  κοινωνικής ασφάλισης  είναι με τρεις πυλώνες  (κύρια σύνταξη υποβαθμισμένη , ατομικοί υποχρεωτικοί λογαριασμοί, επαγγελματικά ταμεία)  με περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης μειώσεις των συνταξιοδοτικών δαπανών( κατάρρευση των συνταξιοδοτικών παροχών ) και επικράτηση της ιδιωτικοποιημένης ασφάλισης. Καλούμε την ΟΜΕ-ΟΤΕ να αναλάβει  αγωνιστική πρωτοβουλία  προάσπισης των ασφαλιστικών εισφορών γιατί αποτελούν τον μόχθο των συναδέλφων μας


Ως εδώ  όχι στη διάλυση του Ασφαλιστικού Συστήματος , όχι στις συντάξεις πείνας  ναι στη Δημόσια, Καθολική, Αξιοπρεπή Ασφάλιση.