Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - Πορεία προς στο Άγνωστο;



Αθήνα 3.11.2014
Συλλογική  Σύμβαση  Εργασίας- Πορεία προς το Άγνωστο;

Αν παρακολουθήσει κάποιος την προεκλογική αντιπαράθεση, των παρατάξεων σε όλα τα σωματεία στο χώρο, ίσως πιστέψει ότι στον ΟΤΕ τελικά θα υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και με ένα ενωτικό πλάνο  π.χ ένταξη ΟΤΕ plus.
Είναι όμως έτσι; Και πώς θα συμβεί αυτό; Θα πλεύσουμε ανεμπόδιστοι προς την ολοκλήρωση της υπογραφής; Πριν σπεύσουμε να δώσουμε απαντήσεις - ο καθένας τη δική του-,ας δούμε μερικές σοβαρές επισημάνσεις.
Κατ’αρχάς υπάρχει διασυλλογική – διαπαραταξιακή στρατηγική για την νέα ΣΣΕ; ή μήπως «Συμπτωματικό» της ρευστής κατάστασης είναι ότι δεν έχει ακό­μη διαμορφωθεί ένα ενωτικό διεκδικητικό  πλαίσιο και όσα έχουν αναγ­γελθεί έως τώρα επαναλαμβάνονται ως  επικοινωνιακά  τεχνάσματα.
Σε τι είδους Συλλογική Σύμβαση θα πάμε;  Στο ζήτημα της ΣΣΕ προβάλλονται διαφορετικές αντιλήψεις, που όμως δεν εξηγούνται ούτε τεκμηριώνονται επαρκώς.
Ποιοι είναι τελικά αυτοί που δεν θέλουν να υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;
Και ποιοι  τους καθοδηγούν;
Έρχεται όντως η νέα ΣΣΕ ; Οι αβε­βαιότητες οφείλονται στην  εφαρμογή  οικονο­μικής πολιτικής του ΟΤΕ. Το ζήτημα είναι ότι οι σχεδιασμοί και ανασχεδιασμοί δεν έχουν τέλος, τροφοδο­τώντας τη γενικότερη αβεβαιότητα, που με τη σειρά της εμποδίζει την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης. Τελικά η στελεχιακή COSMOTEοποίηση έχει και άλλες παρενέργειες!!

Υποτίθεται ότι ο δρόμος προς την υπογραφή έχει ένα συγκεκριμένο στόχο. Όμως, κατά μερικούς, «το τοπίο είναι ασαφές και ευμετάβλητο. Η εντύπωση που έχουν είναι ότι τα πράματα  προχωρούν  στον αυτόματο πιλότο όπως-όπως και όσο-όσο ή είναι υπό συνεχή διαπραγμάτευση και δεν τελειώ­νει ποτέ». Αλήθεια ποιοι εκπρόσωποι εργαζομένων είναι αυτοί που θέλουν να υπογραφή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με οποιοδήποτε τίμημα για τους εργαζόμενους χωρίς να ρισκάρουν τα δικά τους προνόμια;
Με λίγα λόγια, η νέα ΣΣΕ πορεύεται στο άγνω­στο με βάρκα τις εκλογικές αναμετρήσεις των σωματείων, και δί­χως σαφή στόχο. Ακόμη και πολύ πρόσφατα κάποιοι έβαλαν χρονικά το κάρο (ένταξη ΟΤΕplus) μπροστά από το άλογο , παρότι δεν έχει γίνει ουσιαστική κουβέντα επ’αυτού. Το καμπανάκι ηχεί για όλους, αφού η επομένη των εκλογών, υπ' αυτές τις συνθήκες, θα είναι ακόμη πιο  δύσκολη  και από  την προηγούμενη.
Και μόνο το ότι η Διοίκηση ζητά επιπλέον  μείωση - η οποία σε κάθε εκδοχή της προβλέπει σκληρή απαίτηση - αναζητώντας ακό­μη μια φορά την «ανάλγητη αντιμετώπιση», αποκαλύπτει πόσο  απροετοίμαστο είναι το Συνδικαλιστικό Κίνημα στον ΟΤΕ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Άραγε ευθύνη έχει μόνο  η ΟΜΕ-ΟΤΕ ή  και όλοι εκείνοι που την συνθέτουν ( δηλ πρωτοβάθμια σωματεία και παρατάξεις )
Το συμπέρασμα είναι ότι τελικά σχέδιο υπάρχει. Κάποιοι θυσιάζουν την ενότητα και το μέλλων των εργαζομένων μόνο και μόνο για να  μαζέψουν ψήφους!!!
Συμφωνούμε  μόνο  στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης η οποία  θα έχει θετικό πρόσημο για  τους εργαζόμενους. 
Απαιτούμε την ένταξη των συναδέλφων της ΟΤΕplus με πλήρη δικαιώματα.

Σ.Σ.Ε.    Ένταξης  και  Ανάκτησης!
Μαζί    Τολμάμε  Υπεύθυνα!