Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ



ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ



   Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας δίχως προηγούμενο, στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του τόπου, επίθεσης σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, νέους και νέες.

   Το σαθρό κομματικό  σύστημα συνολικά (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ, ΑΝΕΛ κλπ)  σε απόλυτη συνεργασία με την εγχώρια αστική τάξη, σε απόλυτη συνέργια με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και των εθνικών εργολάβων υλοποιούν ένα οργανωμένο σχέδιο εξαθλίωσης και εξόντωσης της μισθωτής εργασίας στη χώρα.  Συνεχίζουνε καθημερινά, παίζοντας ο καθένας το ρόλο του, να οδηγούνε στην εξαθλίωση εκατομμύρια ανθρώπων, δίχως καμία προοπτική, δίχως την παραμικρή ελπίδα για την επόμενη μέρα.

   Την ίδια στιγμή που υλοποιούνε τα σχέδιά της έχουνε αφήσει στο απυρόβλητο φοροκλέπτες, φοροφυγάδες και κάθε έναν που τους χρηματοδοτεί με ¨μαύρο¨ χρήμα.

   Στην πορεία αυτή το Συνδικαλιστικό Κίνημα οφείλει και πρέπει να παίξει το ρόλο που του αρμόζει.

ΠΑΡΕΛΘΟΝ – ΠΑΡΟΝ – ΜΕΛΛΟΝ ΣΚ

ΠΑΡΕΛΘΟΝ

   Το Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας τα προηγούμενα χρόνια στηρίχθηκε κυρίως στις πάλαι ποτέ ΔΕΚΟ, στους μαζικούς δηλαδή Κρατικούς Οργανισμούς που παρείχαν τόσο στο προσωπικό, όσο και στα Συνδικαλιστικά στελέχη μια υποτυπώδη ασφάλεια.  Βασίστηκε και στηρίχθηκε σε λογικές κομματικής εκπροσώπησης σε χώρους δουλειάς όχι απέναντι στην εργοδοσία, αλλά απέναντι στο εκάστοτε κομματικά τοποθετημένο ¨αφεντικό¨.

   Αυτό το Συνδικαλιστικό Κίνημα μέσα από τα τεράστια λάθη και τις μεγάλες παραλείψεις κατάφερε πολλά.  Πέτυχε όλα αυτά που σήμερα ονομάζουμε κατακτήσεις και κεκτημένα των εργαζομένων και της κοινωνίας.  Με δεδομένη βέβαια τη συντεχνιακή αντίληψη των πραγμάτων κατάφερε να αναπτύξει πολλές φορές με ανισόρροπη ανάπτυξη αρκετούς κλάδους εργαζομένων σε ολόκληρη τη χώρα.   Το Συνδικαλιστικό Κίνημα όμως έκανε ένα τεράστιο λάθος,  εξελίχθηκε σε κομμάτι συνδιοίκησης των κρατικών Οργανισμών και έτσι σήμερα λοιδορείται και εκφυλίζεται όπως το πολιτικό σύστημα του τόπου.


ΠΑΡΟΝ

   Σήμερα το Συνδικαλιστικό Κίνημα οφείλει και πρέπει να βάλει από μηδενική βάση τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες θα προχωρήσει την επόμενη μέρα.  Να διαμορφώσει ξανά τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα εμπνεύσουν τους εργαζόμενους και την κοινωνία για της μεγάλες μάχες του αύριο, για να ενώσει της δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας σε μια κατεύθυνση προόδου και ευημερίας για τη μισθωτή εργασία.

   Σήμερα το Συνδικαλιστικό Κίνημα  χρωστάει στις επόμενες  γενιές να εξασφαλίσει την ύπαρξη της ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, τη διασφάλιση δηλαδή της διαδικασίας υπογραφής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.  Επίσης οφείλει να πράξει άμεσα την αυτοκάθαρσή του, να αποβάλει δηλαδή από μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία που με τις συνειδητές  συμπεριφορές τους τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλαν στην απαξίωση του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

ΜΕΛΛΟΝ

   Οφείλουμε να δημιουργήσουμε νέες δομές, να ξεφύγουμε από τις παλιές δομημένες αντιλήψεις και να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη και ποιοτικότερη εκπροσώπηση,  να εξασφαλίσουμε τη γεωγραφική εκπροσώπηση και παράλληλα να συμβάλουμε εποικοδομητικά και δημοκρατικά στην ίση μεταχείριση των δύο φύλων.  

    Προχωρώντας στο αύριο είναι ανάγκη να συνδιαμορφωθεί  η αντίληψη της ανακλιτότητας και της εκπροσώπησης αντιλήψεων, αρχών και απόψεων του οργανωμένου συνόλου και να μπει τέλος στην προσωπική διαδρομή δίχως έλεγχο.

   Το στοίχημα για το Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας αλλά και του ΟΤΕ, δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά ταξικό ζήτημα, κλεισμένο ως επτασφράγιστο μυστικό στα στενά πλαίσια των εργαζόμενων, αλλά οφείλουμε να το μετασχηματίσουμε σε ένα κοινωνικό εργαλείο ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ των πολιτών και της κοινωνίας.



ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ

   Βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι για το ΣΚ του ΟΤΕ, γιατί ζούμε καθημερινά τη μετάλλαξη του ΟΤΕ από Δημόσια Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας σε ιδιωτική εταιρεία με μοναδικό σκοπό και στόχο την κερδοφορία των μετόχων.  Λογικές και αντιλήψεις συγκρούονται, τόσο σε επίπεδο εργαζομένων, όσο και στο επίπεδο των Συνδικαλιστικών παρατάξεων.  Συγκρούσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν και σε εργασιακή έκρηξη από μέρα σε μέρα.

   Το εργασιακό μοντέλο των υποταγμένων και ανομοιογενών εργαζόμενων χωρίς εργασιακά δικαιώματα στον δικό μας ΟΤΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.  Ο κοινωνικός και παράλληλα εργοδοτικός αυτοματισμός στον οποίο επιθυμούν να μας εντάξουν είναι μια βαθιά συντηρητική και αδιέξοδη διοικητική στάση.  Ο ΟΤΕ μεγαλούργησε και αποτελεί την πλέον αποδοτική εταιρεία του Ομίλου της DT, γιατί βασίστηκε στο φιλότιμο και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού του.

   Αυτή τη στιγμή τολμάμε να ιδρύσουμε τη νέα παράταξη των εργαζομένων του ΟΤΕ με μοναδικό σκοπό και στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου σκηνικού που θα εκπροσωπεί για το σύνολο και όχι για τους λίγους, που θα τολμήσει υπεύθυνα να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις καταστάσεις εκείνες που θα δώσουνε δύναμη και βήμα σε νέες ιδέες και νέους ανθρώπους στο Συνδικαλιστικό γίγνεσθαι.

   Τώρα είναι η ώρα και η στιγμή για να προχωρήσουμε σε μια πλήρη μετεξέλιξη του Συνδικαλιστικού Κινήματος βάζοντας γερά θεμέλια και ισχυρές βάσεις για να θωρακίσουμε και να προστατεύσουμε το μέλλον μας.  Το παρελθόν μας έχει διδάξει πως στις μεγάλες αλλαγές ελλοχεύει ο κίνδυνος τα σωματεία να μετεξελίσσονται σε εργοδοτικά εργαλεία.  Τολμάμε και προχωράμε γιατί θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την επικράτηση των προοδευτικών ταξικών δυνάμεων σε αυτή την πορεία αλλαγών της εταιρείας και των Συνδικάτων.  Κάνουμε το βήμα αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο αύριο Ταξικά και με Αξιοπρέπεια.



ΤΙ ΟΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ

   Η νέα συνδικαλιστική παράταξη που ιδρύουμε, είμαστε σίγουροι ότι θα αποτελέσει την πρωτοπορία του Συνδικαλιστικού Κινήματος στον ΟΤΕ, τόσο με την ταξικότητα, τη μαχητικότητα, την κοινωνική της παρέμβαση, όσο και με τον απόλυτα δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της.  Προπάντων όμως με τις επεξεργασμένες και ριζοσπαστικές θέσεις της για την ύπαρξη και λειτουργία του ΟΤΕ.

  Όπως έχει αποδειχθεί πολύ επώδυνα μέχρι σήμερα, δεν αρκεί να φωνάζει κανείς ή να βγάζει φανταχτερούς λόγους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και για να τα λύσει.

   Αυτό που χρειάζεται είναι επεξεργασμένες θέσεις που θα βασίζονται τόσο στην υπερπολύτιμη εμπειρία των εργαζόμενων, αλλά και στην γνώση του επιστημονικού προσωπικού της επιχείρησης, καθώς και άλλων έγκριτων επιστημόνων.

   Το πρώτο που θέτουμε ως βασική μας θέση είναι ότι θέλουμε έναν ΟΤΕ στην υπηρεσία της κοινωνίας και των μη προνομιούχων καταναλωτών – πελατών και όχι στην υπηρεσία των κρατικοδίαιτων ντόπιων και ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων όπως στο παρελθόν.

   Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχει ο ΟΤΕ και οι εργαζόμενοί του, οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής και στρατηγικής από την DT.

   Θέλουμε έναν ΟΤΕ που θα είναι μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας, με τους πιο αποδοτικούς, πιο οικονομικούς, πιο οικολογικούς και πιο αποκεντρωμένους τρόπους λειτουργίας και παραγωγής, στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι αποκλειστικά των μετόχων.

   Θέλουμε έναν ΟΤΕ με μόνιμο και αυξανόμενο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό και όχι έναν ΟΤΕ εργολάβων με φθηνό, ανασφάλιστο και έρμαιο στις διαθέσεις τους προσωπικό. 

   Θέλουμε έναν ΟΤΕ δίχως το σκλαβοπάζαρο των θυγατρικών του εταιρειών, δίχως το εμπόριο ελπίδας σε νέους και νέες.

   Τέλος επιθυμούμε ένα ΟΤΕ που θα προμηθεύει την κοινωνία και κάθε συνδρομητή – πελάτη με τηλεπικοινωνιακά αγαθά στη φθηνότερη δυνατή τιμή.  Με επιστημονικό σχέδιο και προγραμματισμό και με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη. Αυτόν τον ΟΤΕ θέλουμε και αυτόν τον ΟΤΕ θα αγωνιστούμε να φτιάξουμε.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

   Ήρθε η ώρα των ανατροπών, ήρθε η ώρα που επιτέλους τα λόγια πρέπει να συμβαδίσουν με τις πράξεις.  Ξεκινάμε μαζί για να δημιουργήσουμε από κοινού παλιοί και νέοι μια Συνδικαλιστική Παράταξη που με πρόταση και μαχητικότητα θα αγωνιστεί στον ΟΤΕ, μια Συνδικαλιστική Παράταξη του θα απλώσει τις δράσεις της και στην κοινωνία.

Με πρόταση ευθύνης για τον ΟΤΕ

Με ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ για τους ανθρώπους